Vrije Basisschool Merksplas

Facebook Image

Jaarthema

We kwamen met alle kleuters samen in de speelzaal om te kijken naar een toneeltje over het jaarthema 'hakuna matata, het leven is een feest!'. Zeur, met altijd een slecht humeur en Fleur met haar goed humeur kwamen op bezoek. De vrolijke Fleur had zin om heel veel leuke dingen te doen. Maar daar had mopperende Zeur niet zo'n zin in. Ze vindt alles saai en lelijk.. Juf Anouk zag dit allemaal gebeuren. Gelukkig konden zij en Fleur die mopperende Zeur toch overhalen om samen leuke dingen te doen. Zo wordt elke dag een feest! En bij een feest hoort natuurlijk muziek. We dansten met z'n allen op het liedje 'Feest' van kinderen voor kinderen. 

Ons jaarthema 'Hakuna Matata' (ofwel 'maak je geen zorgen') is niet voor iedereen zo eenvoudig! Wie ziek is, arm is, gehandicapt is, uitgesloten wordt... kortom iedereen heeft het wel eens wat moeilijker om zonder zorgen te leven, om het leven 'door een roze bril' te zien. 

Daarom een volgende oproep: We dragen zorg voor elkaar! We hebben een warm hart en zijn een lichtje voor anderen!
Dat kan op allerlei manieren: elkaar helpen waar nodig, niemand uitsluiten, elkaar vriendelijk begroeten... 

Om dat niet te vergeten hangen we de citaten bij op in onze school!

   

 

Hakuna matata
... het is een theorie
misschien zelfs een filosofie

maar het is zeker
een kunst om je niet druk te maken

en iedereen kan dat !

bekijk het leven door een roze bril
dan pas zie je hoe mooi alles is !
Echt waar ...

Als we dit nu eens een schooljaar lang proberen ?
Wat denk je ?

Juf Sonja was op een ochtend op zoek … op zoek naar haar ‘Hakuna Matata steen’.
Na lang zoeken, vond Amélie-Jo hem in de zaal op het klimrek! Deze steen heeft wel bijzondere krachten wist juf Sonja te vertellen.
De steen zorgt ervoor dat je je zorgen kan vergeten, dat je je snel beter kan voelen.

Juf Heidi had ook geen al te beste ochtend! Alles viel tegen … Ze had haar wekker niet gehoord, haar tas thee was op de grond gevallen en … nu stootte ze haar teen ook nog eens. Gelukkig kwam juf Tinne snel te hulp.” Bekijk het leven toch door een roze bril! Dan voel je je veel beter!” was de raad van juf Tinne.

Met de roze bril en de ‘Hakuna Matata steen’ voelde juf Heidi zich snel beter. Een super plezant liedje én dansje erbij zorgde ervoor dat al haar zorgen verdwenen.

Nu kunnen we allemaal in de klas aan de slag gaan! Een mooi plaatsje zoeken voor de steen, een roze bril knutselen en …  ‘Heb geen zorgen, zorg maar dat je geniet!’ - ‘Hakuna Matata’! 

Elk schooljaar kiezen we een jaarthema dat als een rode draad doorheen het schooljaar loopt. Vieringen, thema’s, werkgroepen, lessen, taken, projecten, enz. worden netjes verweven in dit jaarthema. Dit schooljaar kiezen we voor ‘Bewegen en bewogen worden’.